• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Geflitst met een bedrijfswagen: wat nu?

Gepost op 24 juni 2022 in Algemeen

Ook werknemers met een bedrijfswagen zijn niet vrij van snelheidsboetes. Wat gebeurt er wanneer een werknemer wordt geflitst met zijn bedrijfswagen? En wie moet nu precies opdraaien voor deze boetes?

  • De werknemer zal aansprakelijk gesteld worden voor de verkeersovertreding die hij/zij veroorzaakt.
  • Als de werkgever de verkeersovertreding betaalt in de plaats van de werknemer, is hierop een solidariteitsbijdrage verschuldigd van 33% (als deze veroorzaakt werd tijdens het uitoefenen van de arbeidsovereenkomst).
  • Het is aangeraden om alle regels omtrent verkeersovertredingen en dergelijke duidelijke te vermelden in een car policy.

Wie zal er aansprakelijk gesteld worden voor de boete?

Als de werknemer met een bedrijfswagen rijdt en hiermee een snelheidsovertreding begaat, kan de werkgever verplicht worden om de boete te betalen indien de overtreding plaatsvindt tijdens de uitoefening van de functie van de werknemer.

Wie zal de rekening uiteindelijk betalen?

De werkgever kan dit bedrag dan terug gaan vorderen van zijn of haar werknemer. Als de werkgever dit niet zou doen, wordt ervan uitgegaan dat de werknemer een voordeel heeft genoten waarop dan weliswaar sociale zekerheidsbijdragen en belasting zullen moeten betaald worden.

Hoe redeneert de RSZ?

Als de werkgever de verkeersboete betaalt in de plaats van de werknemer zelf of als de werkgever de boete terugbetaalt aan zijn of haar werknemer, wordt dit niet als een loon beschouwd indien de verkeersovertreding werd begaan gedurende de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Echter is er een wel een solidariteitsbijdrage verschuldigd van 33% ten laste van de werkgever. Hiermee willen ze voorkomen dat de werkgever de werknemer aanzet tot het veroorzaken van overtredingen. 

Deze solidariteitsbijdrage is echter enkel van toepassing op:

  • Verkeersboetes ontstaan door een zware verkeersovertreding (derde en vierde graad) + snelheidsovertredingen van minimaal 150 euro.
  • Verkeersboetes ontstaan door een lichte verkeersovertreding (eerste en tweede graad) + snelheidsovertredingen kleiner dan 150 euro. In deze gevallen wordt 150 euro per jaar vrijgesteld van de boven vernoemde solidariteitsbijdrage.

Indien een boete wordt terugbetaald die in de privétijd van de werknemer werd opgelopen, wordt dit als gewoon loon aanzien. Als de gewone boetes van de werknemer betaald worden door de werkgever, is het vanzelfsprekend dat hierop de werkgevers- en werknemersbijdragen verschuldigd zijn.

Hoe redeneert de fiscus?

Als de werkgever de verkeersboete van zijn werknemer ten laste neemt, vormt dit een voordeel van alle aard, onderworpen aan belastingen, op fiscaal vlak.

Enkel en alleen als de verkeersovertreding gedurende het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst en op grond van dwingende instructies van de werkgever uit werd veroorzaakt, zal de terugbetaling aanzien worden als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever en dus niet belast.

Tip

Om misverstanden omtrent verkeersovertredingen, ongevallen, schade aan de wagen, diefstal, … te voorkomen, worden werkgevers aangeraden om de regels hieromtrent duidelijk te formuleren in een car policy.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief