• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Fiscaal interessant beleggen met uw vennootschap

Gepost op 10 oktober 2024 in Algemeen

Wanneer binnen een vennootschap bepaalde gelden niet onmiddellijk nodig zijn voor het uitoefenen en/of behouden van de bedrijfsactiviteit, kan het interessant zijn om deze overtollige financiële middelen te beleggen.

  • Alle opbrengsten uit bijvoorbeeld individuele aandelen wordt belast in de vennootschapsbelasting. DBI-vrijstelling en DBI-fonds zijn hierop een uitzondering.
  • Minderwaarden op beleggingen in individuele aandelen of beleggingsfondsen zijn fiscaal niet aftrekbaar.
  • Als een vennootschap wordt gekwalificeerd als financiële vennootschap, vervalt het verlaagde KMO-tarief.

Worden alle opbrengsten belast?

Alle opbrengsten (bijvoorbeeld: de meerwaarden, dividenden en intresten van beleggingen) die een vennootschap verwezenlijkt, worden in de vennootschapsbelasting belast aan het tarief van 20% of 25%. De eventuele roerende voorheffing die ingehouden is bij het uitkeren van dividenden, is dan weer wel verrekenbaar met deze vennootschapsbelasting of wordt - bij gebrek aan voldoende vennootschapsbelasting om de aanrekening op te doen - zelfs volledig terugbetaald.

Om de vennootschapsbelasting op bovenstaande inkomsten te voorkomen, zijn er twee uitzonderingen: de DBI-vrijstelling en het DBI-fonds.

DBI-vrijstelling

Als vennootschappen beleggen in individuele aandelen kunnen ze genieten van een vrijstelling op alle ontvangen dividenden en gerealiseerde meerwaarden hieruit, indien ze (cumulatief) voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Participatievoorwaarde: de vennootschap dient een deelneming te bezitten van minstens 10% van de aandelen van de vennootschap waarin belegd wordt. Of de participatie moet een waarde hebben van minimum 2.500.000 euro.
  • Permanentievoorwaarde: de aandelen moeten gedurende een periode van minstens één jaar in volle eigendom in de onderneming aanwezig zijn.
  • Taxatievoorwaarde: de uitkerende vennootschap dient onderworpen te zijn aan de Belgische vennootschapsbelasting of een gelijkaardige buitenlandse belasting. Dat is een belastingregime dat niet aanzienlijk gunstiger is dan het Belgische belastingregime. Aandelen van vennootschappen die in een EU-land gevestigd zijn, worden geacht sowieso aan de taxatievoorwaarde te voldoen.

Als voldaan wordt aan deze voorwaarden kan de vennootschap ontvangen dividenden en meerwaarden op aandelen voor 100% in aftrek brengen. Hierdoor zullen deze weliswaar onbelast blijven in hoofde van de aandeelhouder-vennootschap.

Voor beleggingen in beursgenoteerde aandelen is een participatie van 10% echter vrijwel onmogelijk, en ook een investering van minstens 2.500.000 euro in aandelen van één bedrijf is niet vanzelfsprekend. Daarom zal men bij beleggingen slechts zelden kunnen profiteren van de DBI-aftrek.

DBI-fonds

Een DBI-fonds of DBI-bevek is een beleggingsfonds in de vorm van een vennootschap die quasi volledig zelf belegt in aandelen en waarvan de statuten voorzien in een jaarlijkse uitkering van ten minste 90% van de inkomsten (na aftrek van bezoldigingen, commissies en kosten, enz.). Dat een DBI-fonds een zeer populair beleggingsproduct is voor Belgische vennootschappen die hun overtollige liquide middelen willen investeren, heeft ze te wijten aan het gegeven dat de voornoemde participatievoorwaarde niet vervuld dient te zijn.

Met andere woorden, de inkomsten uit een DBI-bevek, evenals eventuele meerwaarden op de aandelen ervan, komen in aanmerking voor de DBI-aftrek en zijn dus vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Dit geldt zelfs wanneer uw vennootschap minder dan 2.500.000 euro investeert of minder dan 10% van de aandelen in bezit heeft.

De ontvangen dividenden worden in uw vennootschap vrijgesteld van vennootschapsbelasting in de mate en in zoverre de door het DBI-fonds uitgekeerde inkomsten voortkomen uit dividenden en meerwaarden die zélf beantwoorden aan de taxatievoorwaarde.

Zijn minderwaarden fiscaal aftrekbaar?

Als een vennootschap zijn beleggingen in individuele aandelen of beleggingsfondsen wenst te verkopen en ze realiseert hierop een verlies/minderwaarde, dan zijn deze fiscaal niet aftrekbaar.

Kan uw vennootschap het KMO-tarief verliezen?

Als aan de voorwaarden voor het KMO-tarief voldaan zijn, kan een KMO-vennootschap aanspraak maken op het verlaagde tarief vennootschapsbelasting van 20% op de eerste schijf van 100.000 euro aan winsten. Om hiervan te kunnen genieten mag een vennootschap weliswaar geen financiële vennootschap zijn.

Onder een financiële vennootschap, wordt een vennootschap verstaan die aandelen bezit waarvan de beleggingswaarde groter is dan 50% van het gestorte kapitaal, de belaste reserves en de geboekte meerwaarden van de vennootschap. Met participaties groter of gelijk aan 75% wordt hier geen rekening gehouden.

Indien een vennootschap dus te grote beleggingen zou bezitten en hierdoor gekwalificeerd wordt als een financiële vennootschap, kunnen ze het KMO-tarief van 20% verliezen.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 10/10/2024 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief