- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Het einde van de forfaitaire btw-regeling voor de kleinhandel
Gepost op 13 augustus 2021 in Algemeen
Het toepassingsgebied van de forfaitaire btw-regeling werd doorheen de jaren steeds kleiner. Vanaf 1 januari 2022 wordt het systeem van de forfaitaire btw-regeling voor de kleinhandel afgesloten voor starters. Wie reeds gebruik maakte van de regeling kan dit blijven doen tot 1 januari 2028.
- Bij de forfaitaire btw-regeling wordt de btw niet op basis van de reële inkomsten en aankopen berekend, maar wel op basis van een forfait per sector.
- De forfait wordt volledig afgeschaft omdat het nieuw wetboek economisch recht bepaalt dat alle zelfstandigen een boekhouding moeten voeren en er steeds meer handelaars gebruik maken van digitale kassa’s en betalingssystemen.
Wat houdt de forfaitaire btw-regeling in?
Bij de forfaitaire btw-regeling wordt de btw niet op basis van de reële inkomsten en aankopen berekend, maar wel op basis van een forfait per sector. Voor de horeca is dit bijvoorbeeld het aantal glazen bier dat uit een vat kan worden getapt.
Om van de forfaitaire btw-regeling te kunnen genieten, moet de belastingplichtige aan vier voorwaarden voldoen:
1. De regeling is enkel van toepassing binnen bepaalde sectoren
- apothekers
- bakkers, brood- en banketbakkers
- caféhouders
- consumptie-ijsbereiders
- exploitanten van frietkramen
- foornijveraars
- herenkappers, dameskappers, heren- en dameskappers
- kleinhandelaars in diverse textiel- en lederwaren
- kleinhandelaars in kranten en tijdschriften
- kleinhandelaars in levensmiddelen
- kleinhandelaars in zuivelproducten en melkventers
- schoenherstellers
- slagers en spekslagers
2. Sinds 1 januari 2020 kunnen enkel eenmanszaken genieten van de forfaitaire regeling
3. Enkel belastingplichtigen die voor maximum 25% van hun totale omzet facturen (of stukken) moeten uitreiken kunnen een beroep doen op de forfaitaire regeling. De andere 75% is de omzet die zonder factuur geleverd wordt, bijvoorbeeld aan particulieren. Het maximum kan in sommige gevallen verhoogd worden naar 40%.
4. De jaaromzet van de belastingplichtige van het afgelopen jaar mag niet meer bedragen dan 750.000 euro (excl. btw).
Indien de belastingplichtige aan deze vier voorwaarden voldoet, kan hij onder de forfaitaire btw-regeling vallen en moet hij volgende documenten ter beschikking houden:
- aankoopfacturenboek
- verkoopfacturenboek
- dagboek voor ontvangsten (indien van toepassing)
- gedetailleerde opgave van de bijkomende winst voortvloeiend uit bijzondere inkoopvoorwaarden
- berekeningsblad: de btw-aangifte moet opgemaakt worden aan de hand van een berekeningsblad, waaruit de forfaitaire berekening van de omzet moet blijken.
Waarom wordt de btw-forfait afgeschaft?
De forfaitaire btw-regeling wordt door almaar minder zaken gebruikt. Het toepassingsgebied werd doorheen de jaren steeds kleiner en kleiner. De forfait zorgt namelijk voor een grote administratieve vereenvoudiging voor de handelaar en de fiscus, maar zorgt ook voor vele discussies en in sommige gevallen fraude.
Sinds 2018 werden een tiental sectoren geschrapt (bv. vishandelaars op de markt) en sinds 2020 kunnen enkel eenmanszaken nog gebruik maken van de forfaitaire btw.
De forfait wordt nu volledig afgeschaft omdat het nieuw wetboek economisch recht, bepaalt dat alle zelfstandigen een boekhouding moeten voeren.
Bovendien werken ook steeds meer handelaars met een digitale kassa en het systeem van elektronische betalen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil elke handelszaak zelfs verplichten om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden.
Momenteel maken nog zo’n 6.000 handelaars gebruik van de regeling, waaronder 1.500 cafébazen, 1.150 kappers en 1.000 bakkers.
Wie op dit moment het systeem gebruikt, kan dit dankzij de overgangsregeling blijven doen tot 1 januari 2028. Vanaf 1 januari 2022 zal het systeem niet meer gebruikt kunnen worden door starters.
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens