- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Kan ik met de auto van mijn vennootschap op autovakantie?
Gepost op 9 juli 2021 in Algemeen
Autovakanties zijn dankzij het coronavirus populairder dan ooit, maar hoe zit dat precies met het gebruik van een auto van een vennootschap? En wat met extra kosten zoals een trekhaak, fietsendrager of dakkoffer?
- De wagen van uw vennootschap privé gebruiken in het buitenland heeft geen impact op het VAA
- Extra kosten voor de wagen kunnen door de vennootschap betaald worden, maar het VAA zal zeer beperkt stijgen. Péage wordt als een extra belastbare bezoldiging gezien.
- Of de partner met de wagen mag rijden, moet afgestemd worden met de verzekeringspolis.
- Huurkosten zijn slechts beperkt aftrekbaar voor de vennootschap. De fiscus heeft hierbij 2 verschillende opties: de huurder privé belasten op een extra VAA of de kosten verwerpen.
Op vakantie met de auto van mijn vennootschap
Wie een gratis auto met tankkaart ter beschikking krijgt, wordt hierop belast via het Voordeel Alle Aard (VAA) auto. Dit voordeel wordt forfaitair bepaald, rekening houdende met de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagen.
De wagen privé gebruiken in het buitenland heeft geen impact op het VAA. Het maakt namelijk niet uit of de privékilometers in België of in het buitenland gereden worden. Ook de kosten voor het tanken in het buitenland zijn aftrekbaar volgens de gewone regels.
Kan mijn vennootschap ook de extra kosten betalen?
Kosten zoals een fietsenrek, trekhaak of dakkoffer kunnen uiteraard door de vennootschap betaald worden.
Opgelet! Hierdoor stijgt het VAA van de wagen licht. De accessoires maken namelijk deel uit van de catalogusprijs waar het VAA op gebaseerd wordt. De extra belasting hierop blijft wel zeer beperkt.
De vennootschap kan ook de péage betalen. Het betaalde bedrag wordt hierbij als een extra belastbare bezoldiging beschouwd en ook op deze manier belast. De kost voor péage is namelijk niet inbegrepen in het VAA.
Kan mijn partner ook een deel van het traject rijden?
Of de partner met de wagen mag rijden, moet afgestemd worden met de verzekeringspolis. Indien alle inwonende gezinsleden met de auto van de vennootschap mogen rijden, is er uiteraard geen probleem. Indien dit niet het geval is, moet dit gemeld worden bij de verzekeraar.
Wenst u meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor u klaar!
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens