• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Nieuwe regeling vereenvoudigt terugbetaling thuisladen elektrische bedrijfswagen

Gepost op 17 januari 2025 in Fiscaliteit

Wanneer een werkgever een elektrische bedrijfswagen aanbiedt en de thuis 'getankte' elektriciteit van de werknemer vergoedt, moet er volgens de minister van Financiën normaal gezien een bijkomend voordeel van alle aard worden aangerekend. Dit voordeel komt overeen met het bedrag van de terugbetaalde elektriciteit. Echter, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan dit voordeel worden vermeden. Een eerdere blogpost behandelde deze voorwaarden.

De minister heeft steeds vastgehouden aan zijn standpunt dat de terugbetaling van de thuis 'getankte' elektriciteit dient te geschieden op basis van de daadwerkelijke kosten voor elektriciteit. Een terugbetaling op basis van een gemiddeld tarief of de CREG/VREG-tarieven kunnen niet worden aanvaard.

Voor vaste contracten is de bepaling van de kosten voor elektriciteit relatief eenvoudig. Bij de aanvang van de terugbetaling geeft de werknemer de vaste kilowattuurprijs door, en dit wordt vervolgens bij elke contractwijziging (doorgaans jaarlijks) geactualiseerd.

Voor variabele contracten is de situatie iets complexer. In dat geval wordt aan de hand van de laatste afrekening een (gewogen) gemiddelde elektriciteitsprijs berekend. Het gebruik van een gemiddelde prijs is gerechtvaardigd vanwege de frequente oplaadbeurten van de voertuigen. De aldus vastgestelde gemiddelde prijs wordt beschouwd als de voorlopige terugbetalingsprijs tot aan de volgende afrekening. Indien bij de volgende afrekening blijkt dat de voorlopige prijs afwijkt van het gemiddelde van de recentste afrekening, zal het verschil gecorrigeerd worden bij de eerstvolgende terugbetaling aan de werknemer.

De fiscus heeft een circulaire uitgevaardigd die het gebruik van een vast bedrag per kWh, gebaseerd op het "CREG-tarief", toestaat voor de berekening van de werkelijke elektriciteitskost. Dit geldt enkel voor elektriciteitskosten gemaakt tussen 1 januari 2025 en 31 december 2025. Voor eerdere periodes moeten de kosten nog steeds op basis van de werkelijke waarde worden berekend. Na 1 januari 2026 vervalt deze administratieve tolerantie, waarna de fiscus zal evalueren of verlenging noodzakelijk is. Voor het eerste kwartaal van 2025 zijn dit de toepasselijke CREG-tarieven:

  • Vlaams Gewest: 28,22 eurocent/kWh;
  • Brussels Gewest: 32,94 eurocent/kWh;
  • Waals Gewest: 32,56 eurocent/kWh;

De Gewest van de woonplaats van de werknemer/bedrijfsleider die een terugbetaling ontvangt is bepalend.

Volg onze pagina om als eerste op de hoogte te zijn van wijzigende standpunten van de fiscus inzake terugbetaling van thuis ‘getankte’ elektriciteit!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 17/01/2025 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief