• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Fiscale aftrek van dienstencheques in het Vlaams Gewest: bestel uiterlijk in december 2024 uw dienstencheques!

Gepost op 20 december 2024 in Fiscaliteit

Dienstencheques zijn onder de Vlamingen een populaire manier om huishoudelijke taken te laten uitvoeren. In het Vlaams Gewest zijn er momenteel interessante fiscale voordelen aan verbonden, maar er zijn belangrijke veranderingen aangekondigd die vanaf 1 januari 2025 ingaan. In dit artikel geven we een overzicht van de huidige situatie, het fiscale voordeel dat in 2024 geldt, en de toekomstige aanpassingen die Vlaamse gezinnen vanaf 2025 kunnen verwachten.

Huidige situatie

In het Vlaams Gewest genieten particulieren momenteel een belastingvermindering van 20% op het bedrag dat ze besteden aan dienstencheques, tot een maximumbedrag van 1.790 euro per persoon in 2024. Dit komt voor de eerste 198 cheques neer op een belastingvoordeel van 1,80 euro per cheque die in eigen naam zijn aangekocht. Deze regeling verlaagt de netto kost per cheque van 9 euro naar 7,20 euro.

Het fiscaal maximum geldt per belastingplichtige. Zo heeft elke belastingplichtige in 2024 recht op een belastingvermindering op de uitgaven van dienstencheques tot een maximumbedrag van 1.790 euro. De belastingvermindering wordt slechts toegekend als de belastingplichtige over een fiscaal attest (281.81) beschikt (voor cheques uitgegeven op zijn naam). Het attest wordt door het uitgiftebedrijf jaarlijks vóór 1 maart aan de gebruiker overgemaakt. Het attest vermeldt de aanschafprijs van de cheques die op zijn naam werden opgesteld en die betaald werden tijdens het voorgaande jaar. Belastingplichtigen die gemeenschappelijk worden belast (gehuwden en wettelijk samenwonenden) mogen de uitgaven niet vrij onder elkaar verdelen. Iedere belastingplichtige geeft de uitgaven aan die worden verantwoord op een attest op naam van die belastingplichtige. Opdat het fiscaal niet benutte deel (boven het maximumbedrag) niet overdraagbaar is naar de partner, worden gehuwden en wettelijk samenwonenden verplicht om ieder afzonderlijk een dienstencheque-overeenkomst te sluiten om hun fiscaal voordeel te optimaliseren eens de maximale korf van de ene partner reeds volledig gevuld is.

Als de aanslag gemeenschappelijk op naam van beide echtgenoten of beide wettelijk samenwonende partners is gevestigd, wordt het totaalbedrag van de belastingvermindering (= 20% van de uitgave) m.b.t. de aangekochte cheques (aankoopbedrag begrensd tot 1.790 euro per persoon) door de fiscus evenredig verdeeld over de inkomsten van beide echtgenoten of wettelijk samenwonenden, naargelang van ieders inkomen. Die verdeling gebeurt automatisch op basis van ieders 'gezamenlijk belastbaar inkomen'.

Situatie vanaf 1 januari 2025

De Vlaamse Overheid heeft veranderingen aangekondigd die het dienstencheque-systeem vanaf 1 januari 2025 grondig zullen wijzigen:

  1. Prijsverhoging: de prijs van een dienstencheque stijgt van 9 euro naar 10 euro per stuk. Dit betekent dat elk uur huishoudelijke hulp dat je via dienstencheques betaalt, iets duurder zal worden.
  2. Afschaffing van de fiscale aftrek: het huidige belastingvoordeel van 1,80 euro per cheque voor de eerste 198 cheques wordt volledig afgeschaft. Hierdoor verdwijnt het fiscaal voordeel, wat betekent dat een uur huishoudelijke hulp niet langer netto 7,20 euro zal kosten, maar 10 euro per uur.
  3. Jaarlijkse indexering van de prijs: in navolging van Brussel en Wallonië wordt de prijs van de dienstencheques in Vlaanderen voortaan jaarlijks geïndexeerd. Dit betekent dat de prijs in de toekomst zal stijgen op basis van de levensduurte, en de kostprijs voor huishoudelijke hulp mogelijk jaarlijks toeneemt.

Wat betekent dit voor Vlaamse gezinnen?

Stel dat u in 2024 honderd dienstencheques aankoopt aan 9 euro per stuk. Het totale bedrag dat je uitgeeft, is dan 900 euro. Van deze 900 euro krijg je 20% als belastingvermindering terug, wat neerkomt op 180 euro. Je effectieve uitgave na belastingvermindering bedraagt dan 720 euro.

Aankoop dienstencheques Aantal cheques

Kosten 
per cheque

Totale
kostprijs

Belasting-vermindering Effectieve kostprijs
100 100 9 euro 900 euro 180 euro 720 euro

Als u in 2025 dezelfde 100 dienstencheques aankoopt, zal dit u 1.000 euro kosten in plaats van 900 euro. Bovendien geldt er geen belastingvermindering meer.

Aankoop
dienstencheques

Aantal
cheques
Kosten
per cheque
Totale
kostprijs
Belasting-
vermindering
Effectieve
kostprijs
100 100 10 euro 1.000 euro 0 euro 1.000 euro

Conclusie

Het (fiscale) voordeel dat Vlaamse gezinnen momenteel genieten, zal in 2025 verdwijnen. Deze veranderingen betekenen dat de netto kostprijs per uur werk zal stijgen van 7,20 euro naar 10 euro, wat kan leiden tot extra jaarlijkse kosten voor gezinnen die regelmatig gebruikmaken van dienstencheques. Belastingplichtigen die hun korf van 198 cheques nog niet volledig hebben opgebruikt dit jaar, kunnen uiterlijk 31 december nog cheques bijbestellen aan 9 euro per cheque én met fiscaal voordeel. Voor koppels waar reeds cheques werden aangekocht op naam van één van de partners kan het interessant zijn om nog dienstencheques te bestellen op naam van de andere partner en zo de maximale korf van de andere partner in te vullen. 

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 20/12/2024 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief