- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Daling registratierechten op aankoop enige en eigen woning vanaf 2025
Gepost op 17 december 2024 in Algemeen
De Vlaamse Regering wil het registratierecht voor de aankoop van een enige en eigen woning verlagen naar 2%. Dit lagere tarief zal naar verwachting vanaf 1 januari 2025 gelden, op basis van de datum van de notariële akte. Dit is een verdere daling ten opzichte van het huidige tarief van 3%, dat sinds 2022 van kracht is.
Historiek van het tarief
Het registratierecht voor een eigen woning heeft de afgelopen jaren al meerdere verlagingen doorgemaakt. In 2018 werd het tarief vastgesteld op 7%, waarna het in 2020 daalde naar 6% en in 2022 naar 3%. De nieuwe verlaging naar 2% betekent een aanzienlijke besparing, zeker in vergelijking met het standaardtarief van 12%.
Inwerkingtreding en timing
Het verlaagde tarief zal gelden voor notariële aktes die vanaf 1 januari 2025 worden ondertekend. Dit betekent dat ook compromissen die in 2024 zijn gesloten, maar waarbij de akte pas na die datum wordt getekend, in aanmerking kunnen komen voor het lagere tarief. Dit geeft kopers en verkopers de mogelijkheid om hun planning hierop af te stemmen.
Voorwaarden voor toepassing van het verlaagd tarief
Het decreet spreekt zich nergens uit over wijzigingen aan de basisvoorwaarden voor de toepassing van het verlaagde tarief. De basisvoorwaarden voor het verlaagde tarief blijven ongewijzigd:
- De koper moet een natuurlijk persoon zijn;
- et gaat om een zuivere aankoop van een woning of appartement in volle eigendom;
- De koper moet zich binnen drie jaar na de aankoopakte inschrijven op het adres van het aangekochte goed;
- De koper mag bij de aankoop geen "verhinderend bezit" hebben, wat betekent dat hij of zij geen volledige eigendom mag hebben van een andere woning, appartement of bouwgrond.
Indien de koper wél een ander eigendom bezit, is het mogelijk om alsnog van het tarief te genieten door dat verhinderend bezit binnen de twee jaar na de aankoop te verkopen.
Verhinderend bezit in het buitenland
Een woning, appartement of bouwgrond in het buitenland kan ook een verhinderend bezit uitmaken voor de toepassing van het verlaagd tarief in het Vlaams Gewest. Echter beschikt de Vlaamse Belastingdienst op vandaag niet over voldoende gegevens om dit te kunnen controleren. De nieuwe Vlaamse Regering zou hier in de huidige legislatuur strenger op willen toezien. Dit is geen nieuwe wetgeving, maar een gerichtere controleactie op de bestaande wetgeving.
Quid rechtenvermindering
Kopers die in aanmerking komen voor het verlaagde tarief, heden 3%, kunnen ook aanspraak maken op een bijkomende rechtenvermindering van 2.800 euro, op voorwaarde dat de verkoopwaarde van het aangekochte goed maximaal 220.000 euro bedraagt. Voor woningen in kernsteden en bepaalde randgemeenten rond Brussel ligt de grens op 240.000 euro. Het is nog niet duidelijk of dit bedrag zal worden aangepast nu het tarief verder daalt.
Conclusie
Deze hervorming biedt interessante fiscale voordelen voor wie een eerste eigen woning wil kopen.
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens