• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Bijlageverplichting 270 MLH in de vennootschapsbelasting bij vruchtgebruik

Gepost op 18 oktober 2024 in Algemeen

In zijn antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister van financiën verduidelijkt hoe de bijlage 270 MLH moet worden ingevuld bij een in één keer betaald vruchtgebruik waarop vervolgens wordt afgeschreven. We verduidelijken de werkwijze in deze blog.

Een vennootschap onderworpen aan de vennootschapsbelasting, is verplicht om sedert aanslagjaar 2024 bij haar aangifte vennootschapsbelasting een bijlage toe te voegen indien de vennootschap vruchtgebruiker is op een onroerend goed. Deze bijlage bij de aangifte vennootschapsbelasting moet onder andere de identificatiegegevens vermelden van diegene die het zakelijk gebruiksrecht verstrekt, het adres van het onroerend goed, het bedrag van de vergoeding voor het vruchtgebruik dat tijdens het belastbaar tijdperk werkelijk is betaald en het bedrag van deze vergoeding dat door de vennootschap als werkelijke beroepskost is ingebracht. 

Bij vruchtgebruik is er in principe geen vergoeding verschuldigd tijdens de duur van het zakelijk recht en hebben de beroepskosten enkel betrekking op de afschrijving van de aankoopprijs (de vennootschap zal het vruchtgebruik afschrijven). De fiscus heeft bevestigd dat afschrijvingen niet worden betaald en niet dienen te worden opgenomen in het formulier 270 MLH. Echter zal ook in voorkomend geval, de vennootschap verplicht zijn een bijlage bij de aangifte vennootschapsbelasting bij te voegen, doch zonder vermelding van enige vergoeding. De bijlageverplichting is immers van toepassing op elke rechtspersoon die gehouden is tot het indienen van een aangifte in de inkomstenbelasting en houder is van een zakelijk gebruiksrecht, ongeacht of voor dit zakelijk recht al dan niet een vergoeding voor verschuldigd is. Indien de vennootschap niet voldoet aan deze informatieverplichting via de bijlage 270MLH met vermelding van de identificatiegegevens van de verstrekker van het zakelijk recht en de ligging van het onroerend goed, riskeert ze een administratieve boete wegens een onvolledige aangifte.

Voorbeeld

Een natuurlijk persoon is eigenaar van een kantoorgebouw. Deze natuurlijk persoon verkoopt het gebouw. Een bestaande vennootschap (boekhouding per kalenderjaar) koopt het vruchtgebruik van dat kantoorgebouw aan voor 300.000 euro op 1 juli 2023. 300.000 euro werd betaald in 2023. Het vruchtgebruik wordt afgeschreven op 20 jaar dus in beroepskosten bij de vennootschap in 2023: 300.000 euro x 1/20 x 184/365 = 7.561,64 euro. De bedrijfsleider van de vennootschap heeft de blote eigendom van het kantoorgebouw aangekocht op 1 juli 2023.

Volgens de minister zal in rubriek C van het formulier voor aanslagjaar 2024, alsook voor de daaropvolgende aanslagjaren (voor de volledige duur van het vruchtgebruik) als volgt dienen te worden ingevuld:

  • Betaald of toegekend bedrag: 0,00 euro
  • Als werkelijke beroepskost ingebracht bedrag: 0,00 euro

De identificatiegegevens van de blote eigenaar, alsook de ligging van het onroerend goed, dienen wel te worden vermeld.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 18/10/2024 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief