• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Laatste maand voor fiscaalvriendelijke investering in laadstation!

Gepost op 9 augustus 2024 in Fiscaliteit

Particulieren kunnen een belastingvermindering verkrijgen naar aanleiding van de aankoop en plaatsing van een vast laadstation bij of in de onmiddellijke nabijheid van de eigen woning. Er geldt een belastingvermindering van 15% op de uitgaven voor een laadstation gedaan én betaald uiterlijk 31 augustus. Een verlenging van deze maatregel is niet voorzien. De laatste maand om te kunnen genieten van de fiscale stimulans bij de aankoop en plaatsing van een laadstation, is ingegaan.

Aankoop + plaatsing + keuring

Naast de aankoopprijs van de laadpaal zelf, komen ook de plaatsingskosten en keuringskosten in aanmerking voor de belastingvermindering.

Grensbedrag

Het bedrag van voormelde uitgaven waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, is beperkt tot 1.750 euro per laadpaal en per belastingplichtige. Voor een bidirectioneel laadstation is het grensbedrag vastgelegd op 8.000 euro per laadpaal en per belastingplichtige.

Eénmalige belastingvermindering

Een belastingplichtige die reeds een belastingvermindering heeft gevraagd in enig vorig belastbaar tijdperk, kan niet langer in aanmerking komen voor de belastingvermindering. Wel kan de wettelijk samenwonende partner/echtgenoot van diegene die in een vorig belastbaar tijdperk de belastingvermindering heeft geclaimd nog beroep doen op “tweede” belastingvermindering voor een bijkomend laadstation. Dat de belastingvermindering evenredig wordt omgedeeld in functie van het belaste inkomen van elk der echtgenoten of wettelijk samenwonende partners ten opzichte van de som van belaste inkomens van de beide echtgenoten of wettelijk samenwonende partners, heeft geen impact op het gegeven dat de belastingvermindering daadwerkelijk is “verzocht” door één van de echtgenoten of wettelijk samenwonende partners in een vorig belastbaar tijdperk.

Geen bewezen beroepskosten

Tevens zullen uitgaven met betrekking tot de aankoop, plaatsing en keuring van een laadstation niet in aanmerking komen voor de belastingvermindering indien de particulier deze kosten in aanmerking heeft genomen als werkelijke beroepskosten.

Enkel voor de eigen woning

Het laadstation dient geplaatst te worden aan of in de onmiddellijke nabijheid van de woning waar de belastingplichtige op 1 januari van het aanslagjaar, zijn/haar fiscale woonplaats heeft (d.i. “de eigen woning”). De plaatsing van een laadstation aan of in de onmiddellijke nabijheid van een tweede verblijf, komt niet in aanmerking. Ook huurders komen in aanmerking voor de belastingvermindering voor de plaatsing van een laadstation aan de huurwoning, waar ze op 1 januari van het aanslagjaar gedomicilieerd zijn.

Uitgaven gedaan en betaald voor een laadstation uiterlijk 31 augustus 2024 en verhuis in de tweede jaarhelft, zal tot gevolg hebben dat er geen belastingvermindering kan worden geclaimd.

Kenmerken van het laadstation

  • Het moet een vast laadstation zijn in nieuwe staat.
  • Het laadstation dient intelligent te zijn.
  • Het laadstation maakt enkel gebruik van ‘groene’ stroom.

Formaliteiten

Bij de aangifte in de personenbelasting waarin de belastingvermindering wordt verzocht dient de factuur voor de plaatsing van het laadstation alsook het keuringsattest te worden bijgevoegd. De belastingvermindering kan dan ook slechts aangevraagd worden indien op het moment van het indienen van de aangifte in de personenbelasting het keuringsattest voorhanden is. 

Deadline

De deadline nadert. Enkel uitgaven gedaan én betaald uiterlijk 31 augustus 2024 komen nog in aanmerking voor de belastingvermindering in de personenbelasting.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 09/08/2024 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief