• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Verplicht register voor werkende vennoten en helpers vanaf 1 juli 2024

Gepost op 12 juli 2024 in Algemeen

Vennootschappen actief in de bouwsector of de schoonmaaksector dienen hun werkende vennoten in te schrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Ook zelfstandigen actief in deze sectoren dienen hun helpers in te schrijven. Deze maatregel werd ingevoerd met als oogmerk misbruik van het sociaal statuut van zelfstandigen tegen te gaan. De wetgever wil verhinderen dat het statuut van de werkende vennoten of helpers wordt misbruikt voor het verrichten van arbeidsprestaties.

Voor wie geldt deze verplichting?

Vennootschappen

De verplichting geldt voor vennootschappen die:

  • Bouw- of schoonmaakactiviteiten uitvoeren zoals beschreven in artikel 30bis, § 1, 1°, a), van de wet van 27 juni 1969 betreffende de sociale zekerheid van werknemers (sector van werken in onroerende staat) én;
  • Eén of meer werkende vennoten hebben.

Zelfstandigen

De verplichting geldt voor zelfstandigen die:

  • Bouw- of schoonmaakactiviteiten uitvoeren zoals beschreven in artikel 30bis, § 1, 1°, a), van de wet van 27 juni 1969 betreffende de sociale zekerheid van werknemers (sector van werken in onroerende staat) én;
  • Eén of meer helpers hebben.

Wie moet worden geregistreerd in de KBO?

Werkende Vennoten

Een werkend vennoot heeft minimaal één aandeel in een vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of belasting niet-inwoners. Deze persoon is geen personeelslid van de vennootschap, maar oefent haar activiteiten voor de vennootschap uit als zelfstandige.

Indien formeel benoemde zaakvoerders (in de CommV/VOF) of bestuurders (in de NV/BV) naast hun mandaat als zaakvoerder/bestuurder, ook ‘operationele activiteiten’ als werkend vennoot in de geviseerde sectoren uitoefenen binnen de vennootschap, dienen ook zij opgenomen te worden in het register.

De registratieplicht geldt niet voor niet-werkende vennoten. Zo zullen de stille vennoten of commanditaire vennoten in een CommV niet dienen te worden opgenomen in het register.

Helpers

Iedereen die een zelfstandige bijstaat of vervangt in België zonder voor deze activiteit een arbeidsovereenkomst te hebben.

Uitzonderingen op de registratieplicht voor:

Helpers zonder verzekeringsplicht als zelfstandige.
Meewerkende echtgenoten, bij het sociaal verzekeringsfonds ingeschreven onder het specifieke statuut van ‘meewerkende echtgenoot’.

Welke gegevens moeten worden verstrekt?

Voor Werkende Vennoten

  • Naam – en voornaam
  • Rijksregisternummer of bis-nummer
  • Start- en, indien van toepassing, einddatum van de activiteit als werkend vennoot

Voor Helpers

  • Naam – en voornaam
  • Rijksregisternummer of bis-nummer
  • Start- en, indien van toepassing, einddatum van de activiteit als helper

Wanneer moet de registratie plaatsvinden?

Registratie in de KBO moet gebeuren vóór de aanvang van de activiteiten als werkend vennoot of helper. Bij beëindiging of wijziging van de activiteit moeten de gegevens binnen vijftien dagen worden bijgewerkt.

Voor werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór de inwerkingtreding van deze nieuwe regels per 1 juli 2024, moet de registratie vóór 31 december 2024 plaatsvinden.

Hoe gebeurt de registratie?

De registratie dient online te geschieden via de My Enterprise-toepassing.

Wat zijn de mogelijke sancties?

Vennootschappen en zelfstandigen die niet of niet tijdig de verplichte registraties uitvoeren, kunnen een administratieve boete opgelegd worden. Deze boete varieert van 500,00 euro tot 4.000,00 euro per vastgestelde inbreuk. Deze zullen slechts vanaf 1 januari 2025 opgelegd worden.

De zaakvoerders/bestuurders van de vennootschap zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de boete(s) opgelegd aan de vennootschap waarin ze hun mandaat uitoefenen.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 12/07/2024 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief