- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Beursstand huren: complexe btw-regelgeving
Gepost op 29 september 2023 in Algemeen
Het verhuren van een plaats op een beurs of tentoonstelling in België roept vragen op met betrekking tot de toepassing van de btw, dewelke vooral afhankelijk is van de aard van de verhuur en de hoedanigheid van de betrokken partijen.
Onroerende verhuur versus complexe dienstprestatie
Om te bepalen of btw verschuldigd is, moeten we eerst vaststellen of de verhuur van de standplaats als onroerende verhuur kan worden beschouwd. Dit is het geval als de klant enkel het exclusieve genot van de standplaats krijgt zonder bijkomende leveringen of diensten. Diensten zoals nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit, wifi, etc.) die nodig zijn voor de exploitatie van de standplaats zijn geen bijkomende diensten. Als er naast het exclusieve genot van de standplaats ook andere diensten worden verleend, spreken we niet meer van louter verhuur. Deze diensten kunnen onder meer het inrichten, versieren en reinigen van de stand, reclamevoering, het verstrekken van gratis toegangskaarten, parkeerplaatsen, en bezoekersontvangst omvatten. Deze prestaties vormen samen één complexe dienstprestatie.
Btw-regime in geval van onroerende verhuur
Indien op basis van bovenstaande criteria de beursstand kwalificeert als een onroerende verhuur, dient een onderscheid te worden gemaakt naargelang de huurder een commerciële onderneming dan wel een vzw of een particulier is.
- Commerciële onderneming: 21% btw
- Vzw of particulier: vrijgesteld van btw
Of de standhouder in België of in het buitenland is gevestigd, maakt geen verschil voor de btw-heffing. Aangezien het een dienst in verband met een onroerend goed betreft, wordt de plaats van de dienst bepaald door de locatie van het onroerend goed, dat wil zeggen België als de beurs of tentoonstelling hier plaatsvindt.
Btw-regime in geval van complexe dienst
Indien er sprake is van een complexe dienst moet steeds 21% btw worden aangerekend, ongeacht de hoedanigheid van de huurder (commerciële onderneming, organisatie zonder winstoogmerk of particulier).
Als de standhouder een buitenlandse btw-plichtige is, gelden andere regels voor de plaats van de dienst. De btw wordt dan verlegd naar het land waar de standhouder is gevestigd als het om een EU-lidstaat gaat. Voor btw-plichtigen uit derde landen wordt geen btw in rekening gebracht, maar wordt op de factuur vermeld dat de plaats van de dienst buiten de EU ligt.
Als de standhouder een buitenlandse particulier is en de beurs of tentoonstelling in België plaatsvindt, moet 21% btw worden aangerekend.
Voorbeelden:
- NV X is actief in de evenementensector. Ze organiseert een evenement in de EXPO in Gent. Standhouders kunnen tijdens het evenement hun producten/diensten aan de markt brengen. BV Z, een btw-plichtige met maatschappelijke zetel in Gent, wil een plaats op de beurs huren. Naast elektriciteit en water, wordt ook voorzien in catering, parkeerwachters, publiciteit voorafgaand aan het evenement, enz. Er is sprake van een complexe dienst. Er dient 21% btw in rekening te worden gebracht.
- Zelfde voorbeeld, maar BV Z is een Nederlandse onderneming. Op de factuur van de organisator zal geen btw worden aangerekend. De btw wordt verlegd naar de afnemer.
- Vzw ABC wil een standplaats huren op een beurs. Indien de standplaats kwalificeert als een onroerende verhuur, dient geen btw te worden betaald door de vzw. Is het echter een complexe dienstprestatie, dan zal de vzw 21% btw betalen, tenzij het een Nederlandse vzw is. In dit laatste geval zal de btw verlegd worden naar de vzw.
- Een organisator organiseert een evenement waarop particulieren tweedehands kledij aan de markt kunnen brengen in het centrum van Kortrijk. Er is geen bijkomende dienstverlening. Dit kwalificeert als een onroerende verhuur. Op basis van de vrijstelling kan er geen btw in rekening worden gebracht.
- Zelfde voorbeeld, maar nu is het een ‘Deluxe Edition’ met bijkomende diensten verstrekt door de organisator van het evenement. Het is dus niet langer een onroerende verhuur, maar een complexe dienst. Er dient altijd 21% Belgische btw in rekening te worden gebracht, ongeacht de fiscale woonplaats van de verkoper-particulier.
Samenvatting
In samenvatting, de btw-behandeling van de verhuur van een standplaats op een beurs of tentoonstelling in België hangt af van factoren zoals de aard van de verhuur en de hoedanigheid van de huurder. Het is belangrijk om deze aspecten zorgvuldig te overwegen om te bepalen of btw moet worden toegepast en tegen welk tarief.
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens