- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Waar komen de zogenoemde “notariskosten” bij de aankoop van een woning terecht?
Gepost op 11 mei 2021 in Algemeen
Bij de aankoop van een woning, moet niet enkel de aankoopprijs van de woning betaald worden. Er komen zo’n 15% extra kosten bij, vaak de “notariskosten” genoemd.
Deze term wordt onterecht gebruikt, want een groot deel van de extra kosten komt uiteindelijke niet bij de notaris terecht.
- Bij de aankoop van een woning worden belastingen betaald op de aankoopprijs, maar ook op de lening en de meeste diensten van de notaris. Deze belastingen vloeien allemaal naar de fiscus.
- Er zijn ook kosten aan de overheid die geen belastingen zijn. Dit zijn vaak administratieve kosten voor specifieke opzoekingen bij overheidsdiensten.
- Het ereloon van de notaris is ongeveer 1% van de totale aankoopkosten en ligt wettelijk vast. Daarnaast zijn er ook nog de algemene werkingskosten en administratieve kosten van de notaris die bestaan uit verschillende elementen.
- Verder zijn er ook nog kosten aan de verkoper, de bank, verzekeringen en eventueel een landmeter.
Belastingen komen bij de fiscus terecht
Naast de aankoopprijs van de woning op zich, bestaat het grootste deel van de aankoopkosten uit belastingen. In Vlaanderen is dit in de meeste gevallen het standaardtarief van 10% of het verlaagd tarief van 6% voor de aankoop van een gezinswoning. Voor een nieuwbouwwoning wordt 21% btw gerekend.
Ook op de hypothecaire lening moeten belastingen betaald worden. 1% op het ontleende bedrag voor de registratie van de hypotheek en een hypotheekrecht van 0,3% op de totale som waarvoor de hypotheek werd aangevraagd.
Op de meeste diensten van de notaris moet 21% btw betaald worden, ook deze belastingen vloeien naar de staat.
Administratieve kosten komen bij andere overheden terecht
Er zijn ook kosten aan de overheid die geen belastingen zijn. Hierbij gaat het vaak om kosten voor het Kantoor Rechtszekerheid (vroeger Hypotheekkantoren), lokale overheden en administraties.
Deze administratieve kosten zijn voor specifieke opzoekingen die het nodige juridische bewijs vormen voor de staat van de woning. Het kan gaan om fiscale, stedenbouwkundige, hypothecaire of kadastrale documenten die door de notaris bij de verschillende overheden worden aangevraagd.
De opzoekingen zijn ook nodig voor de kredietakte. De kosten voor een aankoop- en kredietakte variëren afhankelijk van de functie van het dossier. Elementen zoals de ligging van de woning, de complexiteit van het dossier en het aantal betrokken partijen spelen hierbij een rol.
De notaris zal de administratieve kosten factureren aan de koper, maar hij zal het bedrag op zijn beurt doorstorten aan de overheid.
Het ereloon en de werkingskosten komen bij de notaris terecht
Het ereloon van de notaris is ongeveer 1% van de totale aankoopkosten en ligt wettelijk vast. De berekening van de erelonen wordt gebaseerd op degressieve schijven. Hoe hoger de aankoopprijs van de woning, hoe hoger de schijf waarin de koper terechtkomt. Hoe hoger de schijf, hoe lager het toegepaste percentage om het ereloon te berekenen. Zo blijft bij de verkoop van duurdere woningen het ereloon van de notaris beperkt.
Het ereloon gaat niet volledig naar de notaris zelf, ook de juridische medewerkers die betrokken zijn bij de opmaak van de akten worden hiermee vergoed.
De algemene werkingskosten en administratieve kosten van de notaris bestaan uit verschillende elementen:
- Intellectueel werk: het adviseren en informeren van de kopers en de opmaak van de aankoop- en kredietakte
- Communicatie met de bank en het vastgoedkantoor
- Registratie en bewaren van de akte
- Vaste kosten van het notariskantoor (bv. kosten voor opleidingen, software, verzekeringen, …)
Andere kosten komen terecht bij de verkoper, landmeter, bank en verzekeraars
De verkoper ontvangt uiteraard de prijs voor de woning van de koper, maar vaak betaalt de koper ook een deel van de onroerende voorheffing. In de praktijk betaalt de verkoper de onroerende voorheffing voor een volledig jaar, de notaris zorgt er dan voor dat de koper een deel hiervan aan de verkoper betaalt (afhankelijk van wanneer hij de aangekochte woning kan betrekken).
Indien er een landmeter ingezet wordt, zal de koper ook deze kosten moeten betalen.
De bank zal op hun beurt bepaalde kosten aanrekenen voor hun diensten. Bijvoorbeeld voor het schatten van de aangekochte woning, maar ook administratieve kosten voor de verwerking van de kredietaanvraag.
Na de aankoop van de woning, volgen ook de verzekeringskosten. Voor de woning moet een brandverzekering afgesloten worden en indien de woning samen met de partner wordt gekocht ook een schuldsaldoverzekering.
Wenst u meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor u klaar!
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens