• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Wat met het btw-tarief en het gebruik van de witte kassa als ik als horeca-uitbater tijdelijk overschakel naar een afhaalservice?

Gepost op 15 april 2020 in Algemeen

Naar aanleiding van de coronamaatregelen dienen horeca-zaken verplicht de deuren te sluiten. Op voorwaarde dat ze de social distancing kunnen respecteren, mogen zij echter wel maaltijden leveren aan huis of aanbieden via een afhaalservice. Maar wat met het btw-tarief en het gebruik van de ‘witte kassa’?

Welk BTW-tarief is van toepassing?

In de horeca bestaan er drie btw-tarieven:

  1. Het btw-tarief van 6% geldt voor de loutere levering van voedingswaren en (niet-alcoholische) dranken, ongeacht of deze worden afgehaald door de klant of aan huis geleverd.
  2. Het btw-tarief van 12% geldt voor de consumptie van maaltijden ter plaatse.
  3. Het btw-tarief van 21% geldt voor de consumptie van (alcoholische en niet-alcoholische) dranken ter plaatse. Alsook de loutere levering van alcoholische dranken en bepaalde luxeproducten.

Voor horeca-zaken die tijdelijk overschakelen op een afhaalservice geldt dus het verlaagd btw-tarief van 6%. Zij dienen minder btw te betalen zonder dat zij hun prijzen dienen te wijzigen.

Indien ook alcoholische dranken worden verkocht, moet er een onderscheid gemaakt worden op basis van het alcoholgehalte:

  • Alcoholische dranken met laag alcoholgehalte(max. 0,5% voor bier en max. 1,2% voor andere dranken): 6% btw
  • Andere alcoholische dranken: 21% btw

Blijft het gebruik van een geregistreerd kassasysteem verplicht bij het aanbieden van afhaalmaaltijden?

De verplichting van het gebruik van het geregistreerd kassasysteem (GKS) of ‘witte kassa’ hangt af van het feit of de horeca-uitbater al dan niet reeds werkte met het GKS.

1. De horeca-uitbater gebruikt reeds een witte kassa

Het gebruik van de witte kassa is verplicht indien de omzet, behaald uit ter plaatse geconsumeerde maaltijden, meer dan 25.000 euro (excl. btw) per jaar bedraagt. Enkel de horeca-omzet die is onderworpen aan het btw-tarief van 12% wordt hierbij dus in rekening gebracht. Dranken en afhaalgerechten worden buiten beschouwing gelaten.

Van zodra de drempel werd overschreden en verplicht gebruik wordt gemaakt van een witte kassa, moeten alle verkopen hierin worden ingegeven. Zowel de verkopen van maaltijden en dranken die ter plaatse worden verbruikt als van de afhaalgerechten. Er dient dus voor al deze verkopen een ‘geregistreerd kassaticket’ te worden meegegeven met de klant.

De horeca-uitbater die nu tijdelijk overschakelt op een afhaalservice zal de verkoop van de afhaalgerechten dus dienen te registreren in zijn witte kassa. Hij zal derhalve geen dagontvangstenboek moeten bijhouden voor de periode dat hij is overgeschakeld op de afhaalservice.

Het feit dat gedurende langere tijd geen maaltijden meer mogen worden geserveerd, betekent dus niet dat de uitbater tijdelijk zijn witte kassa mag uitschakelen. Dit is enkel het geval indien deze zou beslissen om definitief geen maaltijden ter plaatse meer aan te bieden.

2. De horeca-uitbater heeft geen witte kassa

Indien de 25.000 euro omzet niet wordt behaald, is de witte kassa niet verplicht.
In dat geval moet voor de ter plaatse geserveerde maaltijden en erbij horende dranken een btw-bonnetje worden uitgeschreven. Voor afhaalgerechten en verkochte dranken dient geen btw-bonnetje te worden uitgereikt.
De horeca-uitbater die geen witte kassa heeft, dient nu dus sowieso geen btw-bonnetjes uit te reiken voor afhaalgerechten. Er dient echter wel een dagontvangstenboek te worden bijgehouden waarin de verkoop wordt geregistreerd. 

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief