- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Gooi ik mijn drukwerk zomaar in de papiermand nu de nieuwe vennootschappenwet van kracht is?
Gepost op 10 januari 2020 in Algemeen
Vanaf 1 januari 2020 bestaan er naar aanleiding van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) nog slechts vier vennootschapsvormen. De nieuwe regelgeving geldt vanaf die datum ook voor vennootschappen die nog niet werden omgevormd.
Vennootschappen, verenigingen of stichtingen die sinds 1 mei 2019 (start nieuwe WVV) werden opgericht, gebruiken reeds de nieuwe vennootschapsvormen.
-
Vennootschappen moeten de benamingen en afkortingen gebruiken die door het WVV erkend worden: BVBA wordt BV, CVBA wordt CV, V.O.F. wordt VOF en Comm.V. wordt CommV.
- Alle drukwerk, digitale documenten, website etc. moeten aan de nieuwe benaming aangepast worden.
- Er wordt geen specifieke sanctie voorzien als dit niet op 1 januari 2020 werd aangepast.
Tip! Lees ook ‘Wat zijn de gevolgen van het nieuw vennootschapsrecht vanaf 01/01/2020?’
Wat wijzigt er aan de benamingen en afkortingen van vennootschappen?
Vanaf 1 januari 2020 blijven er nog vier vennootschapsvormen over: de besloten vennootschap (BV), de coöperatieve vennootschap (CV), de naamloze vennootschap (NV) en de maatschap. Binnen de maatschap zitten ook nog volgende twee varianten: vereniging onder firma (VOF) en commanditaire vennootschap (CommV).
Vennootschappen moeten vanaf 1 januari 2020 de nieuwe benamingen en afkortingen van het WVV gebruiken. Een BVBA (Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) wordt vanaf dan een BV (Besloten Vennootschap), een CVBA (Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) wordt een CV (Coöperatieve Vennootschap) en de afkortingen V.O.F. en Comm.V. worden VOF en CommV.
Ook al heeft men zijn vennootschap nog niet omgevormd naar één van de overblijvende vennootschapsvormen, toch zal men zich wel al moeten identificeren als één van deze vormen in alle communicatie en administratie!
Vennootschappen die nog steeds een ‘’oude’’ vennootschapsvorm hebben op 31 december 2023 zullen van rechtswege worden omgezet als volgt:
Wat is het gevolg voor de bedrijfscommunicatie?
In theorie moest vanaf 1 januari 2020 de naamsverandering van de vennootschap overal worden aangepast. Dit geldt voor alle bedrijfscommunicatie: van digitale communicatie, website en social media tot drukwerk, maar bijvoorbeeld ook de belettering van bedrijfswagens.
Specifieke voorbeelden van drukwerk zijn voorgedrukte facturen, offertes, algemene voorwaarden, visitekaartjes, briefpapier, … Het kan dus interessant om hier rekening mee te houden bij de volgende bestelling bij de drukker.
Worden er sancties doorgevoerd indien de aanpassing nog niet werd gedaan?
Strikt genomen is het aangeraden om de naamsverandering overal door te voeren, maar als dat niet onmiddellijk gebeurt, staan daar op dit moment geen sancties op.
Opgelet: de opsteller van het document met een foutieve vennootschapsvorm kan in het slechtste geval hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor de verbintenissen die in de documenten werden aangegaan. Dit kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld contracten.
De statuten en dus ook alle bedrijfscommunicatie moeten tegen 1 januari 2024 wél helemaal afgestemd zijn op de nieuwe wetgeving.
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens