• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wat zijn de gevolgen van het nieuw vennootschapsrecht vanaf 01/01/2020?

Gepost op 19 december 2019 in Algemeen

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), dat in werking trad op 1 mei 2019, heeft vanaf 1 januari 2020 ook enkele dwingende bepalingen voor bestaande vennootschappen.

  • De regelgeving van het WVV geldt sinds 1 mei 2019 voor nieuwe vennootschappen. Bestaande vennootschappen dienen hun statuten ten laatste op 1 januari 2024 aan te passen.
  • Vanaf 1 januari 2020 zijn enkele dwingende bepalingen automatisch van toepassing voor alle vennootschappen.
  • De communicatie van vennootschappen moet aangepast worden aan de dwingende bepalingen. Zo zal bijvoorbeeld alle drukwerk dienen aangepast te worden naar de correcte vennootschapsvorm.

Vanaf wanneer geldt het WVV?

De nieuwe regelgeving is sinds 1 mei 2019 reeds van toepassing voor vennootschappen, verenigingen en stichtingen die na deze datum werden opgericht.
Bestaande vennootschappen dienen hun statuten ten laatste op 1 januari 2024 of bij een eerstvolgende statutenwijziging (indien dit vroeger zou plaatsvinden) aan te passen.
Vanaf 1 januari 2020 zullen de bestaande vennootschappen echter automatisch onderworpen zijn aan de “dwingende regels” van het nieuwe WVV, ook al werd nog geen statutenwijziging doorgevoerd.

Tip! Lees ook 'Nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) goedgekeurd'.

Welke dwingende bepalingen gelden voor alle vennootschappen vanaf 1 januari 2020?

Vanaf 1 januari 2020 zijn enkele bepalingen automatisch van toepassing voor alle vennootschappen.
Enkele van de belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het kapitaal en de wettelijke reserve van een BVBA en een CVBA worden omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening.
  • Een winstuitkering is enkel mogelijk indien het netto-actief van de vennootschap niet negatief is of wordt door de uitkering, wat bepaald wordt door de balanstest en liquiditeitstest.
  • Vennootschap moeten de benamingen en afkortingen gebruiken van de vennootschapsvormen die door het WVV erkend worden: BVBA wordt BV (Besloten Vennootschap) en CVBA wordt CV (Coöperatieve Vennootschap).
  • Alle beheerders worden ‘bestuurder’. Er is geen sprake meer van een zaakvoerder.
  • Een bestuurder van een vennootschap kan niet tevens vaste vertegenwoordiger zijn van een andere bestuurder in de vennootschap.

Wat is het gevolg van deze dwingende bepalingen?

Gezien het gebruik van de nieuwe benamingen een dwingende bepaling is, moet de communicatie van vennootschappen hieraan aangepast worden.

In principe moet vanaf 1 januari 2020 alle drukwerk (zoals voorgedrukte facturen, offertes, algemene voorwaarden, visitekaartjes, briefpapier, enz.), alsook alle digitale documenten, website en overeenkomsten hieraan aangepast zijn. Er is geen specifieke sanctie voorzien als dat niet exact op 1 januari werd aangepast. Echter kan de opsteller van documenten met een foutieve vennootschapsvorm in het slechtste geval hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de verbintenissen die in deze documenten werden aangegaan.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief