- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Kan ik kiezen voor de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen indien ik geregeld werken in onroerende staat verricht?
Gepost op 27 maart 2019 in Fiscaliteit
Indien je jaarlijks omzetcijfer als ondernemer niet meer bedraagt dan 25.000 euro kan je opteren voor het BTW-regime ‘vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’. Je bent dan vrijgesteld van de meeste BTW-verplichtingen. Deze vrijstellingsregeling is echter uitgesloten voor ondernemingen die geregeld werken in onroerende staat verrichten.
- Vrijstellingsregeling van toepassing voor kleine ondernemingen waarvan het jaarlijks omzetcijfer niet meer bedraagt dan 25.000 euro
- Ondernemingen die geregeld werken in onroerende staat verrichten zijn uitgesloten van de vrijstellingsregeling
- Werken in onroerende staat worden opgedeeld in de eigenlijke en de oneigenlijke werken
Wat is de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen?
Als kleine onderneming met een jaarlijks omzetcijfer van minder dan 25.000 euro (excl. BTW) kan je kiezen voor de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen. Je bent in dat geval wel een BTW-belastingplichtige en dient te beschikken over een BTW-identificatienummer. Echter moet je geen periodieke BTW-aangiften indienen, geen BTW storten aan de FOD Financiën en geen BTW aanrekenen aan je klanten.
Een belangrijk nadeel van deze regeling daarentegen is dat je de aan je leveranciers betaalde BTW niet in aftrek kan brengen.
Wie is uitgesloten van de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen?
Bepaalde sectoren en bepaalde handelingen zijn uitgesloten van deze regeling:
- Ondernemingen die geregeld werken in onroerende staat verrichten
- Ondernemingen die goederen en diensten in de horecasector leveren waarbij zij gehouden zijn een kassaticket aan hun klant uit te reiken dat afkomstig is van een geregistreerd kassasysteem
- Ondernemingen die geregeld leveringen verrichten van oude materialen, afval en schroot.
Deze ondernemingen kunnen dus niet kiezen voor de vrijstellingsregeling en moeten, ongeacht hun jaaromzet, kwartaal- of maandaangiften indienen.
Wat zijn werken in onroerende staat?
De werken in onroerende staat worden door de overheid opgedeeld in 2 categorieën. De eigenlijke en de oneigenlijke werken in onroerende staat.
De eigenlijke werken in onroerende staat worden als volgt omschreven:
- het bouwen, het verbouwen, het afwerken, het inrichten, het herstellen, het onderhouden, het reinigen, en het geheel of ten dele afbreken van een uit zijn aard onroerend goed.
Bv. schilderwerken, afbraakwerken, dakwerken, ramen poetsen,.. - én, de handeling die er in bestaat een roerend goed te leveren en zodanig aan te brengen aan een onroerend goed, dat het onroerend uit zijn aard wordt.
Bv. plaatsen van schrijnwerk, verharden en onderhouden van wegen,..
Ook ondernemingen die oneigenlijke werken in onroerende staat verrichten, kunnen niet opteren voor de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen. Deze worden als volgt omschreven:
- iedere handeling die tot voorwerp heeft zowel de levering als de aanhechting aan een gebouw van:
- centrale verwarming of airconditioning
- sanitaire installaties
- elektrische installaties
- elektrische bel- of (brand)alarminstallaties
- kasten, gootstenen, zuigkappen, ventilators en luchtverversers waarmee een keuken of badkamer is uitgerust
- luiken, rolluiken en rolgordijnen die aan de buitenkant van het gebouw worden geplaatst
- wandbekleding of vloerbedekking - ieder werk dat bestaat in het aanhechten, het plaatsen, het herstellen, het onderhouden en het reinigen van goederen bedoeld in de opsomming hierboven.
- de terbeschikkingstelling van personeel met het oog op het verrichten van handelingen hierboven bedoeld.
Ook tuinaanleg, bosbouw, het leggen en reinigen van rioleringen, wegenaanleg, schouwvegen, enz. zijn in ruime zin aan te merken als ‘werken in onroerende staat’. Ook deze ondernemingen zullen dus niet in aanmerking komen voor de vrijstellingsregeling kleine onderneming.
Wens je meer informatie betreffende dit onderwerp? Ben je niet zeker of je onderneming al dan niet in aanmerking kan komen voor de vrijstellingsregeling kleine onderneming? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!