- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Wat betekent de wijziging van BVBA naar BV voor mij?
Gepost op 13 december 2018 in Algemeen
De vennootschapswetgeving wordt grondig hervormd met het oog op het eenvoudiger en toegankelijker maken van het Belgische vennootschapsrecht. Eén van de grootste wijzigingen is het terugbrengen van het aantal vennootschapsvormen. Van de 17 vennootschapsvormen, worden er slechts 4 behouden: de CV, de NV, de maatschap en de BV. Deze BV wordt de opvolger van de BVBA en biedt aanzienlijk meer mogelijkheden dan zijn voorganger. Maar wat zijn de concrete verschillen?
- Geen verplichting meer tot vast startkapitaal
- Eén vennoot volstaat
- Meer vrijheid betreffende het uitbrengen van aandelen
- Bestaande BVBA’s dienen hun statuten te wijzigen uiterlijk op 01/01/2024
Hoeveel bedraagt het minimumkapitaal bij oprichting van de BV?
Bij de oprichting van een BVBA dien je op heden 18.550 euro in te brengen, waarvan 6.200 euro volstort dient te worden bij oprichting (12.400 euro indien je de BVBA alleen opricht). De belangrijkste wijziging van de BV is dan ook dat er geen vaste verplichting is tot startkapitaal.
In de plaats daarvan komt een nieuw mechanisme om schuldeisers te beschermen, namelijk de verplichting om voldoende kapitaal te voorzien om de activiteit te starten. Om te bepalen wat ‘voldoende’ is, dient de oprichter een gedetailleerd financieel plan neer te leggen bij de notaris.
Voor vennootschappen die weinig investering vragen, zoals een dienstenbedrijf, wordt het dus gemakkelijker om op te starten. Dit betekent echter ook dat indien de onderneming binnen de twee jaar failliet gaat, de wetgever kan oordelen dat er onvoldoende kapitaal was voorzien en de oprichters verantwoordelijk kunnen gehouden worden.
Kan ik alleen een BV oprichten?
Bij de oprichting van een BV gelden er geen bijzondere regels meer voor wie alleen wil opstarten. Eén vennoot volstaat en dit kan zowel een natuurlijk persoon, als een rechtspersoon zijn.
Wat met de aandelen van een BV?
Oprichters van een BV kunnen aandelen uitbrengen aan verschillende waardes, in tegenstelling tot de BVBA waar elk aandeel gelijk is. Dit zorgt er dan ook voor dat uitgiftepremies, die als bonus door nieuwe aandeelhouders in een bestaande BVBA worden betaald omdat de waarde van het aandeel vaak niet in verhouding staat tot de waarde van het bedrijf, hiermee overbodig worden.
Daarenboven kan het stemrecht zelf worden geregeld. Dit wil zeggen dat er een verschillend aantal stemmen kan worden toegekend aan een aandeel. Dit geeft de mogelijkheid om aandelen te verdelen, zonder ook de macht over het bedrijf af te staan. Dit kan interessant zijn bij erfeniskwesties waarbij de aandeelhouder van een BV reeds aandelen wil toekennen aan zijn kinderen, zonder dat hier stemrecht en dus macht over het bedrijf aan verbonden is.
Een besloten vorm blijft de standaard bij een BV, echter zullen de aandeelhouders ervoor kunnen kiezen om hun aandelen vrij overdraagbaar te maken zoals bij een NV. Dit betekent dat de BV (in tegenstelling tot de BVBA) wel beursnotering kan krijgen en zo ook interessant is voor bedrijven met groeiambities.
Wanneer dien ik mijn vennootschapsvorm aan te passen?
Het nieuwe wetboek zal wellicht van kracht zijn in het voorjaar van 2019. Bestaande BVBA’s zullen automatisch onderworpen zijn aan de dwingende elementen van dit nieuwe wetboek vanaf 1 januari 2020, maar dienen hun statuten pas aan te passen ten laatste op 1 januari 2024.
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!