- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Waarop heb ik recht als ik als zelfstandige zwanger ben?
Gepost op 6 december 2018 in Algemeen
Voor zelfstandige vrouwen is de combinatie van beroepsleven en gezinsleven niet altijd evident. Daarom heeft de overheid voorzien in een aantal voordelen die deze combinatie dienen te vergemakkelijken.
- Je hebt recht op 12 weken moederschapsverlof
- Je betaalt geen sociale bijdragen voor het kwartaal volgend op je bevalling
- Je ontvangt 1.297,92 euro kraamgeld
- Je ontvangt 105 dienstencheques, t.w.v. 945 euro
Hoeveel weken kan ik moederschapsverlof opnemen?
Als zelfstandige moeder heb je recht op 12 weken moederschapsverlof die je dient op te nemen binnen een termijn van 36 weken.
Hiervan moet je verplicht 1 week opnemen voorafgaand aan de vermoedelijke bevallingsdatum en 2 weken erna.
Facultatief kan je nog 2 weken extra voorbevallingsrust opnemen. De nabevallingsrust kan je in periodes van 7 dagen opnemen, uiterlijk binnen de 36 weken na de verplichte nabevallingsrust. De totale facultatieve moederschapsrust mag echter niet meer bedragen dan 9 weken (naast de verplichte 3 weken).
Je kan er ook voor kiezen om het facultatieve moederschapsverlof halftijds op te nemen. In dit geval ontvang je een halve uitkering en kan je halftijds terug aan het werk. Je hebt dan recht op 18 weken facultatief moederschapsverlof.
Hoeveel bedraagt de moederschapsuitkering?
Indien je minstens de verplichte bevallingsrust (van 3 weken) opneemt, kan je een moederschapsuitkering aanvragen bij je ziekenfonds voor het aantal weken dat je moederschapsrust wenst op te nemen. De uitkering bedraagt 484,90 euro per week.
Krijg ik een vrijstelling van sociale bijdragen?
Indien je recht hebt op een moederschapsuitkering, geniet je het kwartaal volgend op je bevalling ook van een vrijstelling van sociale bijdragen. Je bouwt in deze periode wel sociale rechten op.
Hoeveel bedraagt het kraamgeld?
Net zoals een loontrekkende heb je recht op kraamgeld, ook wel gekend als geboortepremie. Dit is een éénmalige tegemoetkoming bij de geboorte van je kind van 1.297,92 euro. Je kunt de geboortepremie aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap tot 5 jaar na de geboorte.
Zijn er nog bijkomende voordelen die de combinatie beroeps- en gezinsleven gemakkelijker maken?
Eén van de bijkomende voordelen als zelfstandige moeder is dat je 105 gratis dienstencheques kan ontvangen. Elke cheque heeft een waarde van 9 euro en is goed voor één uur hulp bij huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, strijken, wassen, poetsen,.. De dienstencheques worden automatisch toegekend na de geboorte van je kindje en blijven 8 maanden geldig.
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!