- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Nieuwe feestdagenregeling voor uitzendkrachten
Gepost op 19 januari 2016 in Algemeen
U weet dat uw werknemers tijdens de 10 wettelijke, officiële feestdagen normaliter niet mogen werken. Dit recht geldt ook voor uitzendkrachten. Worden 2 contracten voor uitzendarbeid bij hetzelfde bureau en bij dezelfde gebruiker onderbroken door een feestdag of vervangingsdag, dan heeft de uitzendkracht recht op die feestdag of vervangingsdag.
Overzicht feestdagen in 2016
Jaarlijks zijn er 10 wettelijke feestdagen. Die in 2016 zijn:
1. Nieuwjaar: vrijdag 1 januari 2016
2. Paasmaandag: maandag 28 maart 2016
3. Feest van de Arbeid: zondag 1 mei 2016
4. O.L.H. Hemelvaart: donderdag 5 mei 2016
5. Pinkstermaandag: maandag 16 mei 2016
6. Nationale feestdag: donderdag 21 juli 2016
7. O.L.V. Tenhemelopneming: maandag 15 augustus 2016
8. Allerheiligen: dinsdag 1 november 2016
9. Wapenstilstand: vrijdag 11 november 2016
10. Kerstmis: zondag 25 december 2016
In een aantal sectoren worden ook regionale of communautaire feestdagen toegekend, met name maandag 11 juli 2016 (Vlaamse Gemeenschap); dinsdag 27 september 2016 (Franse Gemeenschap) en dinsdag 15 november 2016 (Duitstalige Gemeenschap).
Feestdagenregeling
Vóór 15 december bent u verplicht in de lokalen van uw onderneming een bericht op te hangen met de vervangingsdagen van de feestdagen die met een zondag of een gewone inactiviteitsdag (meestal de zaterdag) samenvallen. Als men in uw onderneming op zaterdag en zondag niet werkt, moet u voor volgend jaar een vervangingsdag vastleggen voor zondag 1 mei 2016 (Feest van de Arbeid) en zondag 25 december 2016 (Kerstmis).
Tewerkstelling op feestdagen
De reglementering betreffende feestdagen is enkel van toepassing op werknemers in de privé-sector (werknemers met een arbeidsovereenkomst). Tewerkstelling op een wettelijke feestdag is bij wet verboden. Maar voor bepaalde activiteiten en in bepaalde sectoren of omstandigheden mogen werknemers op zondag werken, en dus ook op een feestdag.
Bijzondere regeling voor uitzendkrachten
Uw werknemer heeft voor elke feestdag of vervangingsdag recht op loon, net als uitzendkrachten. Om te vermijden dat men overeenkomsten voor uitzendarbeid 'kunstmatig' opsplitst (kortere contracten en onderbrekingen in de tewerkstelling) om zo de betaling van feestdagen te omzeilen, werd een nieuwe specifieke regeling ingevoerd voor het toepassen van de wetgeving over feestdagen op uitzendkrachten en uitzendbureaus. Door die regeling krijgen uitzendkrachten ook recht op het loon voor de feestdagen of vervangingsdagen voor feestdagen die vallen in een periode van onderbreking tussen 2 uitzendopdrachten.
Door die regeling krijgen uitzendkrachten ook recht op het loon voor de feestdagen of vervangingsdagen voor feestdagen die vallen in een periode van onderbreking tussen 2 uitzendopdrachten. Voorwaarde is dat die opdrachten bij hetzelfde uitzendbureau en bij dezelfde gebruiker worden gepresteerd en dat die 2 opdrachten alleen maar worden onderbroken door de feestdag zelf, eventueel gecombineerd met de dagen waarop in de onderneming doorgaans niet wordt gewerkt, bijvoorbeeld op weekenddagen. In dat geval beschouwt men de betrokken feestdagen of vervangingsdagen als feestdagen tijdens dewelke de uitzendkracht in dienst was van het uitzendbureau.