• L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
  • Proactivité
  • Service personnel
  • Pragmatique et dynamique
  • Votre comptabilité online

Intéressé?

Intéressé?
N’hésitez pas à nous contacter par notre page de contact ou par téléphone au 055/30.14.41

 

 

Fiscaal co-ouderschap: doen of niet?

Postée le 25 avril 2025 in Fiscaliteit

Als u één of meer kinderen ten laste hebt, heeft u recht op een fiscaal voordeel door middel van een verhoging van de belastingvrije som per kind. Dit betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus daalt.  

Hoe werkt dit bij gescheiden ouders?

Principieel kan een kind maar bij één ouder fiscaal ten laste zijn. Indien de ouders niet langer samenwonen onder één dak, zal enkel de ouder op wiens adres de kinderen ingeschreven zijn, genieten van dit fiscaal voordeel. 

De ouders kunnen overeenkomen dat het fiscaal voordeel toch gedeeld wordt tussen hen. Dit noemt men fiscaal co-ouderschap. Dit is niet hetzelfde als een co-ouderschapsregeling in het echtscheidingsrecht.  Voor het fiscaal co- ouderschap moet uitdrukkelijk gekozen worden door de ouders.  

Wat zijn de voorwaarden voor fiscaal co-ouderschap? 

  1. Het fiscaal co-ouderschap kan wanneer de huisvesting van de kinderen gelijk verdeeld is,
  2. Deze gelijke verdeling blijkt uit 
    a. een beslissing van de familierechtbank waarbij uitdrukkelijk vermeld wordt dat het verblijf gelijkmatig verdeeld wordt; of
    b. een geregistreerde of een door de rechtbank gehomologeerde overeenkomst waarin uitdrukkelijk werd opgenomen dat het verblijf gelijkmatig verdeeld is;
    c. en dat partijen bereid zijn de toeslagen op de belastingvrije som te verdelen.
    Bij echtscheiding door onderlinge toestemming moet die optie dus blijken uit de EOT-akte.  
  3. Wat verstaat men onder een gelijkmatig verdeelde huisvesting? Dat hoeft niet een 50% - 50% te zijn. Ook drie dagen bij de ene en vier dagen bij de andere ouder, of een week-week regeling is toegestaan. 

Wat zijn de voordelen van fiscaal co-ouderschap? 

De voordelen zijn zeer persoonlijk en geval per geval te bekijkenl. Een berekeningssimulatie is altijd aangewezen. Weet dat je hiervoor bij Certifisc terecht kan. 

Een fiscaal co-ouderschapsregeling is voordeliger wanneer bijvoorbeeld één kind gedomicilieerd is bij de ene ouder én de ouder die de helft van de belastingvrije toeslag toegekend krijgt ook nog andere kinderen of personen ten laste heeft of alleen wordt belast. In dit geval speelt de progressiviteit van het belastingtarief of de bijkomende toeslag van 1.980 EUR (aanslagjaar 2026) voor een co-ouder met kind ten laste in het voordeel van de verdeling. 

Zijn er ook nadelen aan fiscaal co-ouderschap?  

Ja, aan co-ouderschap kleven ook fiscale nadelen. 
Indien de ouders opteren voor de verdeling van de toeslagen op de belastingvrije som, zijn de onderhoudsuitkeringen die ze voor de kinderen betalen, niet aftrekbaar van hun netto-inkomen. De aftrek van onderhoudsgeld is niet verenigbaar met de verdeling van de verhoogde belastingvrije som voor kinderen ten laste. 

Indien het kind in co-ouderschap terecht komt in een nieuw samengesteld gezin met kinderen ten laste, is de fiscale impact groter dan in andere omstandigheden. 
Voorbeeld: Indien de ene co-ouder het kind als kind in fiscaal co-ouderschap  aangeeft, maar de andere co-ouder voor het betrokken kind betaalde onderhoudsuitkeringen aftrekt, zal het om praktische redenen niet mogelijk zijn om de eerste co-ouder de volledige toeslag voor dat kind toe te kennen. In dat geval moet de eerste co-ouder zijn rechten vrijwaren middels het indienen van een bezwaarschrift. 

Voor welke kinderen kan ik fiscaal co-ouderschap genieten?

Zo lang de kinderen onder de onderhoudsplicht vallen, kan het stelsel van fiscaal co-ouderschap toegepast worden. Dit betekent dat de regeling (sinds aanslagjaar 2017) ook kan toegepast worden op meerderjarige kinderen.  Voordien gold als regel dat de kinderen onder het ouderlijk gezag moesten staan. 

Geldt fiscaal co-ouderschap ook voor niet gehuwden?

Ja, de verdeling van de belastingvrije toeslag kan ook gevraagd worden door ongehuwde ouders, die hun samenwoning verbroken hebben. Voorwaarde is dat de ouders onderhoud verschuldigd zijn en de huisvesting van de kinderen gelijkmatig verdeeld is. Voor de fiscale co-ouderschapsregeling is het zonder belang of de ouders al dan niet gehuwd zijn geweest. 

Indien je vragen hebt over dit thema, dan helpen we jou graag verder.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

DISCLAIMER Dit artikel werd gepubliceerd/voor het laatst gewijzigd op 25/04/2025 en werd opgesteld conform de op dat moment geldende wetgeving, rechtspraak, rechtsleer en interpretaties.
Sinds voormelde datum kunnen er zich wijzigingen voordoen waardoor dit artikel verouderde informatie kan bevatten.

Abonnez-vous à notre newsletter