- L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
- Proactivité
- Service personnel
- Pragmatique et dynamique
- Votre comptabilité online
Intéressé?
Auto verhuren of verkopen aan mijn vennootschap: wat is fiscaal het meest interessant?
Postée le 4 avril 2025 in Fiscaliteit
Wanneer u recent een vennootschap hebt opgericht en u beschikt reeds over een privéauto die nog goed mee kan, stelt zich de vraag wat fiscaal het voordeligst is: de auto verhuren of de wagen verkopen aan uw vennootschap? Hieronder bespreken we beide opties met hun fiscale aandachtspunten.
Uw privéauto verhuren aan uw BV
U kunt als particulier uw auto verhuren aan de vennootschap, maar het is belangrijk om de fiscale gevolgen goed te overwegen. De huurprijs die uw vennootschap aan u als privépersoon betaalt, is voor de vennootschap aftrekbaar, zij het onderworpen aan de beperkingen van de gramformule aangezien het hier om autokosten gaat. Voor u privé wordt de huur beschouwd als een roerend inkomen. Na aftrek van de werkelijke kosten of een forfaitaire kost van 15%, wordt dit inkomen belast tegen een vast tarief 30%. Een voordeel is dat er geen sociale bijdragen verschuldigd zijn, alsook de progressieve tarieven van de personenbelasting vaak hoger uitvallen dan 30%.
Maak ook duidelijke afspraken wie welke kosten draagt.
Overdrijf niet met de huurprijs!
Omdat de belasting op huurinkomsten maximaal 30% bedraagt, terwijl loon progressief belast wordt, kijkt de fiscus kritisch naar de verhuur van een auto door een bestuurder aan zijn vennootschap. Wanneer de huurprijs hoger ligt dan wat een onafhankelijke verhuurder zou vragen, kan de administratie het verschil als bezoldiging van bedrijfsleider kwalificeren. In 2020 herleidde het hof van beroep te Antwerpen de huurvergoeding van een Audi A4 van 1.150 euro per maand naar 506 euro. De overprijs werd in hoofde van de bedrijfsleider belast als een voordeel van alle aard (Antwerpen, 31 maart 2020). De administratie moet het bewijs leveren.
Voordelen alle aard
Daarnaast wordt u bij privégebruik van de verhuurde auto ook belast op het gebruikelijke voordelen alle aard zoals wanneer de auto eigendom zou zijn van de vennootschap. Hoewel het theoretisch mogelijk is om de huurprijs te beperken tot het beroepsgebruik (bijvoorbeeld door enkel te verhuren op effectieve werkdagen tussen bv. 9 en 17 uur), blijkt dit in de praktijk vaak moeilijk haalbaar. Kortom, verhuur van de wagen is geen alternatief voor het vermijden van het voordeel van alle aard.
Uw auto verkopen aan uw vennootschap
Een alternatief voor verhuur is om de auto te verkopen aan uw vennootschap. Dit biedt doorgaans meer fiscale zekerheid, op voorwaarde dat de verkoopprijs marktconform is. Als u een normale verkoopprijs vraagt, zijn er meestal geen fiscale problemen. Zolang de transactie marktconform is, wordt u niet belast op de ontvangen verkoopprijs. Er is ook geen BTW verschuldigd op de occasionele verkoop van de privéwagen aan de vennootschap. De verkoop of inbreng heeft wel tot gevolg dat er inschrijvingstaks verschuldigd wordt, een nieuwe verzekering moet afgesloten worden en de wagen langs de technische controle moet.
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens