- L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
- Proactivité
- Service personnel
- Pragmatique et dynamique
- Votre comptabilité online
Intéressé?
Wat werd er gewijzigd aan de btw-bouwaangifte?
Postée le 7 février 2020 in Algemeen
Sinds 20 augustus 2018 geldt er een vereenvoudigde regeling voor de btw-bouwaangifte. Het is niet langer nodig om de traditionele aangifte met het formulier 106/3, de bouwplannen, bestekken en alle facturen op papier in te dienen bij het beëindigen van de werken.
Eind juni 2019 werd de nieuwe procedure gepubliceerd, nu is het nog wachten op de webmodule.
- Wanneer de stedenbouwkundige vergunning voor een nieuwbouw of verbouwing wordt aangevraagd, brengt de gemeente ook de btw-administratie op de hoogte. Na het beëindigen van de werken, moet er een btw-aangifte ingediend worden.
- De papiermolen die vroeger moest worden opgestuurd, is verleden tijd.
- Het nieuwe formulier is een vragenlijst waarin de bouwheer enkele vastgelegde zaken moet opnemen.
- De btw-bouwaangifte moet binnen de drie maand na het bericht van de btw-administratie ingediend worden.
Waarom moet ik een btw-bouwaangifte indienen?
Wanneer er een nieuwbouw wordt gezet of een bestaande woning wordt verbouwd, moet hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden. Bij de aflevering van de vergunning, brengt de gemeente ook de btw-administratie op de hoogte van de werken.
Na het beëindigen van de werken, moet er een btw-aangifte ingediend worden.
Op die manier kan de FOD Financiën controleren of er genoeg facturen werden voorgelegd in vergelijking met de waarde van de woning, dit om zwartwerk tegen te gaan.
Indien de btw-administratie oordeelt dat het btw-bedrag te laag is in vergelijking met de waarde van de woning, kan er een btw-toeslag of zelfs een boete opgelegd worden.
Wat is er veranderd?
De heuse papiermolen die vroeger moest opgestuurd worden is verleden tijd, althans voor de btw-administratie. Er moet enkel nog een korte vragenlijst ingevuld worden, maar de documenten moeten wel 5 jaar bijgehouden worden door de bouwheer. Gedurende die periode kan de btw-administratie nog extra inlichtingen vragen.
In tegenstelling tot vroeger zullen er enkel verdere vragen en verantwoordingstukken opgevraagd worden wanneer een nader onderzoek nodig lijkt volgens de btw-administratie. De FOD Financiën zal jaarlijks 40.000 bouwvergunningen onder de loep nemen. Enkel wie een brief ontvangt, zal de vragenlijst moeten invullen.
Wat houdt het nieuwe formulier in?
Enkel wanneer de bouwheer een vragenlijst krijgt van de FOD Financiën moet hij deze invullen en het formulier terugsturen. Eens de webmodule klaar is, moeten de antwoorden elektronisch doorgestuurd worden.
Het nieuwe formulier is een vragenlijst waarin de bouwheer volgende zaken moet opnemen:
- Aard van de uitgevoerde werken (nieuwbouw of heropbouw na afbraak) en het btw-tarief (6, 12 of 21%)
- Relevante architectonische kenmerken van het gebouw
- Relevante bouwtechnieken die werden toegepast
- Kostprijs van de bouwwerken exclusief btw
- Overzicht van de zelf uitgevoerde werken
- Informatie over de mogelijke bestemming van het gebouw (bv. verhuur, onmiddellijke doorverkoop,…)
Wanneer moet ik het formulier indienen?
De bouwheer krijgt een bericht van de btw-administratie wanneer de aangifte moet worden ingediend. De termijn is en blijft drie maanden vanaf die datum.
Momenteel is het webplatform nog niet beschikbaar, dus krijgt de bouwheer nog steeds het papieren formulier opgestuurd om de btw-bouwaangifte te doen. Het formulier kan per post of mail teruggestuurd worden.
Eens het webplatform er is, moet alles online ingevuld worden. Wie niet over de nodige IT infrastructuur beschikt en dit kan aantonen, mag het formulier nog steeds op papier invullen en indienen.
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens