• L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
  • Proactivité
  • Service personnel
  • Pragmatique et dynamique
  • Votre comptabilité online

Intéressé?

Intéressé?
N’hésitez pas à nous contacter par notre page de contact ou par téléphone au 055/30.14.41

 

 

Heb ik recht op vaderschapsverlof als zelfstandige?

Postée le 19 avril 2019 in Algemeen

De federale regering treft heel wat maatregelen om het sociaal statuut van zelfstandigen te verbeteren en een betere balans tussen het gezins- en beroepsleven mogelijk te maken. Zo werd er een wetsvoorstel goedgekeurd dat er voor zorgt dat zelfstandige vaders en meeouders vanaf 1 mei 2019 zullen kunnen genieten van vaderschaps- of geboorteverlof.

Wie zal recht hebben op vaderschaps- of geboorteverlof?

Zelfstandige vaders of meeouders die hun activiteiten volledig of gedeeltelijk onderbreken voor de geboorte van hun kind, zullen recht hebben op vaderschaps- of geboorteverlof. Dit recht zal zich echter wel beperken tot zelfstandigen en helpers in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten met maxistatuut.

Bovendien dient ook te worden aangetoond dat de zelfstandige vader of meeouder is van het kind:

  • De wettelijke afstamming staat vast.
    Zijn de ouders van het kind gehuwd, dan staat de wettelijke afstammingsband automatisch vast. Bij ongehuwde partners moet de vader of meeouder het kind erkennen.
  • De wettelijke afstamming staat niet vast, maar er is wel samenwoning.
    Een zelfstandige vader of meeouder heeft tevens recht op vaderschapsverlof indien hij wettelijk of feitelijk samenwonend is met de persoon met wie de afstamming wél vast staat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft. In geval van feitelijke samenwoning, dient een samenwoning bewezen te worden van minstens 3 jaar op basis van een officieel domicilie-adres.

Wat houdt het recht op vaderschapsverlof juist in?

De nieuwe wetgeving voorziet een vaderschaps- of geboorteverlof van maximum tien dagen. Deze 10 dagen kunnen naar keuze worden gespreid over de periode van vier maanden na de bevalling. Zo kan de zelfstandige er voor kiezen om 10 volle dagen op te nemen onmiddellijk na de bevalling, maar hij kan ook 20 halve dagen opnemen gespreid over 4 maanden of zelfs afwisselend halve en volle dagen opnemen.

Hoeveel bedraagt de uitkering tijdens vaderschaps- of geboorteverlof?

De zelfstandige vader of meeouder ontvangt een uitkering van 80,82 euro per volledig opgenomen verlofdag en 40,41 euro per halve verlofdag, of maximaal 808,20 euro in totaal. Dit bedrag is in overeenstemming met de uitkering van moeders tijdens hun moederschapsrust.

Tip! Lees ook 'Waarop heb ik recht als ik als zelfstandige zwanger ben?'

Een vader of meeouder die niet de mogelijkheid heeft om 10 dagen verlof op te nemen en maximaal 8 dagen verlof opneemt, krijgt ter compensatie 15 gratis dienstencheques.

Hoe kan men vaderschaps- of geboorteverlof aanvragen?

Het vaderschaps- en geboorteverlof geldt voor kinderen die geboren worden vanaf 1 mei 2019. De zelfstandige vader of meeouder dient via een aangetekende brief een aanvraag in te dienen bij zijn sociaal verzekeringsfonds. Deze aanvraag moet ingediend worden ten laatste in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin het kind geboren wordt.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Abonnez-vous à notre newsletter