• L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
  • Proactivité
  • Service personnel
  • Pragmatique et dynamique
  • Votre comptabilité online

Intéressé?

Intéressé?
N’hésitez pas à nous contacter par notre page de contact ou par téléphone au 055/30.14.41

 

 

Kan ik mijn voorlopige bijdragen aanpassen?

Postée le 20 novembre 2018 in Algemeen

Voor de berekening van je sociale bijdragen gebruikt het sociaal verzekeringsfonds steeds een geschat jaarinkomen. Indien achteraf blijkt dat je meer of minder verdiende, pas je het verschil bij of krijg je de teveel betaalde bijdragen terug. Soms kan het echter interessant zijn om je sociale bijdragen reeds op voorhand te verhogen of te verlagen op basis van je verwachte jaarinkomen.

  • Als je meer verdient dan het geschatte inkomen kan je best je sociale bijdragen verhogen om te vermijden dat je achteraf moet bijbetalen
  • Als je minder verdient dan het geschatte inkomen, kan je ervoor opteren om je sociale bijdragen te verlagen
  • Als je je sociale bijdragen hebt verlaagt, dien je (indien nodig) tijdig bijbetalingen te doen om verhogingen (3% per kwartaal) te vermijden

Sociale bijdragen verhogen

Indien je verwacht meer te verdienen dan drie jaar geleden (of dan het geschatte inkomen van 13.550,50 euro), kan je ervoor kiezen om je sociale bijdragen te verhogen. Zo vermijd je dat je bij de regularisatie moet bijbetalen. Bovendien verlaag je je belastingen, omdat je de hogere bijdragen kan aftrekken in je belastingaangifte.

Sociale bijdragen verlagen

Indien je echter verwacht dat je inkomen lager zal zijn dan het inkomen van drie jaar voordien, kan je de voorlopige bijdragen ook laten verlagen. Hiervoor dient je aanvraag echter door jouw sociaal verzekeringsfonds te worden goedgekeurd. Je zal met objectieve elementen moeten aantonen dat je netto inkomen onder bepaalde wettelijk vastgestelde drempels zal vallen.

De minimumdrempel bedraagt 13.550,50 euro, wat overeenkomt met een bijdrage van ongeveer 722,94 euro per kwartaal (afhankelijk van de administratiekost van jouw sociaal verzekeringsfonds). Het is dus niet mogelijk om een verlaging aan te vragen op basis van een inkomen onder deze drempel.

Deze minimumdrempel geldt echter niet voor de primostarters, alsook de zelfstandigen in bijberoep. Lees de blogs ‘Verlaagde minimumbijdragen voor zelfstandige starters sinds 1 april 2018’ en  ‘Moet ik als zelfstandige in bijberoep sociale bijdragen betalen?’ voor meer informatie.

Opgelet! Indien je een vermindering van sociale bijdragen aanvroeg, dien je tijdig de nodige bijbetalingen te doen indien je inkomen boven de verminderingsgrens zou uitkomen. Zo niet, zal je gehouden zijn om de bijbetaling alsnog te doen, mét verhogingen.
Deze verhogingen beginnen te lopen op 1 januari volgend op het bijdragejaar. Ze bestaan uit een éénmalige jaarverhoging van 7% en een verhoging van 3% per kwartaal vertraging in betaling.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Abonnez-vous à notre newsletter