Eigen zaak starten: welke rechtsvorm?
Welke rechtsvorm kiest u om een eigen zaal te starten?
- In een eenmanszaak bent u persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf.
- Om een vennootschap op te richten is een minimumkapitaal vereist.
- Het grootste voordeel van een eigen zaak starten als vennootschap, is de belasting op de winst.
U bent klaar om een eigen zaak te starten? Groot gelijk! Wordt uw onderneming uw hoofdberoep of bent u de voordelen van een eigen zaak starten in bijberoep nog aan het overwegen? Ja, wanneer u begint met ondernemen moet u heel wat knopen doorhakken. Nog zo’n knoop is de te kiezen rechtsvorm. Weet u al of het een eenmanszaak wordt of een vennootschap? En dan eerder een nv of toch maar een bvba? We helpen u op weg!
Eenmanszaak
Voldoet u aan alle voorwaarden om een eigen zaak te starten en heeft u gekozen voor een eenmanszaak? Informeer u dan goed over wat deze rechtsvorm inhoudt. De naam zegt het uiteraard al grotendeels zelf: een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij u als enige persoon zowel de oprichter als de verantwoordelijke bent voor de onderneming. U bent dus persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf. Het grootste verschil met een vennootschap is dat de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid bezit. Dit wil zeggen dat er geen duidelijk onderscheid is tussen het vermogen van de zaakvoerder - het privévermogen - en het vermogen van de onderneming. Hou bij het kiezen van de rechtsvorm voor uw eigen zaak ook rekening met het verschil tussen éénmanszaak en een éénpersoon-bvba.
Om een eigen zaak te starten als eenmanszaak kiest u zelf hoeveel geld u wilt spenderen aan de oprichting en het beheer van de zaak. In tegenstelling tot een bvba en een nv is er dus geen verplicht minimumkapitaal. Een voordeel! Bovendien hoeft u zich ook niet te verdiepen in hoe u een financieel plan moet opstellen en is er ook geen oprichtingsakte nodig. Nog een voordeel!
Niets dan voordelen dus om een eigen zaak te starten als eenmanszaak? Toch niet... Aangezien er geen onderscheid is tussen uw persoonlijke portefeuille en die van uw zaak, kunnen schuldeisers wanneer het niet goed gaat met de zaak uw privévermogen aanspreken. Uw woning is wel beschermd tegen beslag. Bovendien wordt ook alle winst die u maakt met uw zaak belast in de personenbelasting. Een voordeel bij relatief lage winst, maar een financieel nadeel bij hoge winst.
Vennootschap
De meest bekende vennootschapsvormen zijn ongetwijfeld de nv en de bvba. In tegenstelling tot de eenmanszaak is uw privévermogen bij een vennootschap volledig gescheiden van dat van uw zaak. Dit wil echter niet zeggen dat uw privévermogen ook beschermd is. Enkel bij een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid riskeert u enkel uw eigen inbreng te verliezen wanneer het slecht gaat met de zaak.
Om een vennootschap op te starten is een minimumkapitaal vereist. U moet ook weten hoe u een oprichtingsakte opstelt dat uw financieel plan, statuten en werkingsregels bevat. Wie een eigen zaak wilt starten als vennootschap vertrouwt hiervoor meestal op een accountant, notaris of boekhouder. Over boekhouders gesproken: denk eraan dat u bij de meeste vennootschapsvormen ook een dubbele boekhouding moet voeren.
Het grootste voordeel van een eigen zaak starten als vennootschap, is de belasting op de winst. De vennootschapsbelasting is een stuk voordeliger bij een eerder grote winst en bij een lage winst is de personenbelasting voordeliger.
Weet u welke rechtsvorm het best bij uw plan om een eigen zaak te starten past? Als u graag meer informatie krijgt of een boekhouder zoekt om u te helpen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Ja, ik start mijn eigen zaak!